Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тетерівська громада спільно с Житомирським управлінням ПФУ проводили інформаційну нараду по "детінізації"

Дата: 30.08.2018 16:43
Кількість переглядів: 776

Фахівцями Житомирського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області проводиться інформаційна роз’яснювальна робота серед населення з питань детінізації трудових відносин та легалізації заробітної плати, проводяться зустрічі в трудових колективах з роботодавцями, розміщується інформація на веб-ресурсах місцевих, районних органів влади, розповсюджуються буклети серед населення.

Однією з актуальних тем сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати менше рівня мінімальної заробітної плати, встановленого державою, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Підприємства, установи, організації та громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства. Нажаль, є роботодавці, які ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати та видають працівникам зарплату в „конвертах”. Працівник, який отримує зарплату в „конвертах” офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно:

1. він не буде мати права на призначення пенсії за віком, по інвалідності, в разі втрати годувальника;

2. у нього немає соціального захисту: права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю;

3. його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;

4. відсутнє право звільнення від роботи у вихідний та святковий день тощо.

Працівник, який отримує заробітну плату неофіційно, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується. Роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів щодо свого трудового стажу.

Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено внески, то такий місяць повністю зараховується до страхового стажу і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення, а з 2016 року за умови прав доплати до мінімального внеску.

З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безплатно отримувати відомості про свою заробітну плату, страховий стаж тощо, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків.

Щоб отримувати вчасно відомості про заробітну плату і дізнаватися новини про зміни в пенсійному законодавстві потрібно зареєструватися на ВЕБ-порталі Пенсійного фонду України та зробити наступні кроки:

1. надати заяву до Житомирського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області за адресами: пл. Польова, б. 8, каб. 414, вул. Перемоги, б. 55, каб. 404 (при собі мати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків);

2. через засоби Інтернет - зв’язку зайти на сторінку ВЕБ - порталу електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: portal.pfu.gov.ua і обравши пункт меню „Реєстрація”, заповнити реєстраційну форму, а саме: номер заяви (код заяви, який зазначений в наданій Пенсійним фондом розписці), логін, пароль (маєте придумати для себе самі), адресу Вашої електронної скриньки, та натиснути активну кнопку „Зберегти”.

Далі, на вказану Вами адресу електронної скриньки прийде лист для підтвердження реєстрації та переходу по вказаному посиланню на сторінку ВЕБ - порталу з Вашим електронним „особистим кабінетом”.

Надання електронних послуг здійснюється органами Пенсійного фонду для користувачів послуг безкоштовно.

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь