Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Отруєння чадним газом: перша допомога та як вберегтись

Дата: 23.11.2020 10:45
Кількість переглядів: 2845

Добірка корисної інформації, яка допоможе вам розпізнати отруєння чадним газом та уникнути у такому інциденті трагічних наслідків у майбутньому.

Що таке чадний газ та як він утворюється Чадний газ або оксид вуглецю- це продукт горіння в умовах нестачі кисню. Чадний газ є дуже небезпечним для організму людини. Він не має запаху і кольору, відповідно отруєння може настати непомітно.

Навіть незначні його кількості, що потрапляють у повітря і вдихаються людиною, викликають у людини запаморочення і нудоту, а вдихання повітря, в якому міститься 0,3 % CO, може швидко привести до смерті.

Відтак, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може накопичуватись чадний газ. Окрім цього, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, а через це небезпечні продукти горіння не виводимуться назовні і накопичуватимуться у приміщенні.

Також експерти зазначають, що однією з причин трагедій є те, що люди дуже часто втручаються у роботу димових та вентиляційних каналів, у зв’язку з переплануваннями квартир чи підключеннями інших приладів.

Ознаки отруєння Найбільш поширена ознака отруєння – головний біль. Також потерпілий може відчувати сонливість, запаморочення, задишку, сухий кашель, нудоту та блювоту. Втім отруєнню чадним газом також властиві такі ознаки, як втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості. Тяжке отруєння у людини можна визначити в першу чергу за втратою свідомості, а також за порушеним диханням, судомами, посинінням шкіри обличчя та слизової.

Важливо не сплутати отруєння чадним газом з харчовим отруєнням. Запам’ятайте, отруєння чадним газом не викликає у людини підвищення температури.


Перша допомога при отруєнні

У разі отруєння чадним газом потерпілого потрібно негайно винести на свіже повітря, після чого звільнити від тугого одягу, який заважає диханню. Варто також на голову і груди потерпілого покласти холодний компрес. Згодом напоїти гарячим чаєм або кавою. Втім коли потерпілий без свідомості, потрібно піднести до носа шматочок вати або тампон, змочений нашатирним спиртом.

А при зупинці дихання та кровообігу варто провести серцево-легеневу реанімацію потерпілому (для цього варто покласти постраждалого на рівну поверхню, стати навколішки збоку на рівні його грудної клітки та визначити місце натискання (межа між середньою та нижньою третинами грудини), після чого розпочати непрямий масаж серця. Але варто запам’ятати, що не можна бити щосили потерпілому по грудині).
Профілактика:

- Для обігріву помешкання потрібно використовувати лише ті прилади, які для цього призначені. Не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення.

- Регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність.

- Не залишайте увімкненими газові прилади без нагляду.

- У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.

- Електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні.

- Завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

- А найбільш ефективним способом захисту від небезпечного впливу чадного газу є встановлення відповідних датчиків, які сповіщають про загрозу отруєння.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь