Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт сільського голови

Дата: 22.03.2023 16:47
Кількість переглядів: 1441

По закінченні року підбиваємо підсумки роботи виконавчого комітету сільської ради. З впевненістю можна сказати що ми точно могли б зробити більше, якби...

24 лютого 2022 року стало для нас і для всіх українців точкою відліку нової історії, яка перевернула з ніг на голову усі поставлені перед собою плани на поточний період і висунула до нас свої нові вимоги. Попри те, вважаємо, що ми гідно пройшли цей вкрай складний рік і впоралися з усіма викликами, що постали перед колективом Тетерівської сільської ради у руслі підтримки військовослужбовців, людей, які вимушено опинилися нині на території нашої громади та своїх мешканців. А все завдяки безперебійній діяльності та співпраці апарату сільської ради,виконачого комітету і депутатського корпусу, що дозволило забезпечити повноцінне функціонування всіх установ нашої громади.

В перший місяць війни на позачерговій сесії депутати Тетерівської сільської ради, виділили з бюджету сільської ради на Програму підтримки матеріально – технічної допомоги Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки 220 000 грн.

Тетерівська сільська рада з першого дня вторгнення країни-агресора починає працювати за вимогами воєнного стану. Центральний апарат та всі старостинські округи функціонують не просто в штатному режимі, а навіть понаднормово і виконують свою роботу в режимі 24/7. Щоденно, і в центральній садибі, і в телефонному режимі, громадяни могли отримати консультацію з будь-якого питання, видавалися довідки, організовані та проведені усі необхідні заходи щодо безпечної діяльності об’єктів критичної інфраструктури та житлово-комунальної сфери, у школах на невизначений термін припиняється процес навчання.

Паралельно з цим активно проводилась інформаційна кампанія через усі наявні інтернет-платформи громади щодо ризиків та небезпек викликаних збройною агресією, розповсюджувались практичні поради від фахівців щодо того, як вберегтися в умовах війни та як не стати жертвою шахраїв тим, хто вимушений був полишити свої домівки і виїхати за кордон.

На захист своїх територій піднімаються усі жителі нашої громади. 25 лютого у приміщенні сільської ради зібрались чоловіки з усіх населених пунктів громади. Вони організували у потужні загони місцевої територіальної оборони з понад 800 чоловік. Наші добровольці, за сприяння сільської ради, починають облаштовувати блок-пости, організовують цілодобове чергування, проводять патрулювання вулиць та прилеглих до сіл територій. Вся інформація про безпілотники, сигнальні ракети, незрозумілий рух техніки, підозрілих осіб тощо збиралась та передавалась відповідним органам та структурам.

Частина наших громадян мобілізується і йде захищати країну.

Активізувалося і волонтерське «військо». Небайдужі жителі згуртувалися у потужну команду на підтримку нашої армії, плели маскувальні сітки, зносили продукти харчування для військовослужбовців та найнеобхідніші речі. Одними із лідерів у цій справі стали освітяни, завдяки яким було організовано щоденне гаряче харчування військовим які тимчасово перебували на території громади  Щодня у закладах освіти ліпили по декілька тисяч вареників та пельменів, в асортименті також були тефтелі, рибні та курячі котлети, голубці, млинці з різними начинками, картопляні зрази. Випікали наші жінки й різноманітні солодощі: пиріжки, булочки, круасани. Забезпечення наших помічників продуктами (борошно, олія, м'ясо, крупи тощо) та, відповідно, доставку готового харчування до військових, взяла на себе сільська рада.

Одним із викликів постає перед сільською радою створення та забезпечення необхідних умови для прийому внутрішньо переміщених осіб, які змушені були тікати з території активних наступальних дій. Від 24 лютого на території громади було зареєстровано біля 600 внутрішньо переміщених осіб, частина з яких або вже повернулася додому, або виїхала в інші міста нашої держави та за кордон. Це мешканці Донецької, Київської, Луганської, Миколаївської, Харківської, Херсонської областей, частково житомиряни і, навіть, з АР Крим. На початок 2023р. у нас проживає 115 внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб.

Гуманітарна допомога здійснювалася тільки на безоплатній основі, згідно листів-потреб, які надсилалися  до:

  1.  ОВА;
  2.  РДА:
  3. Громадська ініціатива «Мрія» м.Львів
  4. Волонтер Ватраль Оксана Леонідівна;
  5. Волонтер Артемова Лариса Миколаївна;
  6. Благодійний фонд «Я не один»
  7. Громадська організація учасників ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій.
  8. Народний депутат України Кузьміних С.В.
  9. Міжнародна благодійна організація ЛЮМОС
  10. Гміна Яблонна Люблінське воєводства;
  11. Благодійна організація «Ангели добра»
  12. Благодійна організація «Дрібне сузір’ячко»
  13. ЮНІСЕФ
  14. БО «Благодійний фонд «ЧИСТЕ ПОЛІССЯ»

Рішенням виконкому було прийнято «Програму з підтримки та соціального захисту ВПО в Тетерівській територіальній громаді на 2022-2023 роки», згідно якої поступово виділяються кошти на облаштування місць тимчасового проживання вище загаданої категорії осіб: закуплені ліжка, матраци, постіль та білизна, продукти харчування довготривалого зберігання, засоби гігієни, тощо. Усі ВПО, які лишилися у нас, забезпечені на зимівлю дровами. Варто додати, що ми й надалі готові приймати і підтримувати наших українців у скрутну хвилину.

Центром надання адміністративних послуг постійно ведеться прийом громадян та документів на оформлення соціальних допомог, пільг, субсидій, на видачу посвідчень багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю. Згідно затверджених Програм здійснюється прийом заяв на пільгове зубопротезування, а також на пільгове медичне забезпечення безкоштовними рецептами потерпілих від аварії на ЧАЕС.

З настанням тепла розпочалися роботи з благоустрою територій. Варто відзначити, що не дивлячись ні на що, в громаді був забезпечений постійний централізований вивіз сміття. Разом із тим, сільська рада спрямувала свою діяльність на покращення цієї послуги.

Проаналізувавши ситуацію з навчальними просторами, де у двох шкільних та двох дошкільних навчальних закладах є тимчасові укриття, було прийняте рішення привести їх у відповідність до вимог ДСНС і розпочати тут новий навчальний рік очно. Оскільки наші шкільні автобуси були передані військовим частинам, відповідно проведених торгів школярів до Денишівського і Тетерівського ліцеїв підвозить перевізник.

З настанням холодів, у ході продовження активних воєнних дій агресора, розуміючи усі наслідки обстрілів критичної інфраструктури України і Житомирщини зокрема, перед громадою, як і перед всією державою постає новий виклик — створення умов підтримки громадян у критичній ситуації. Під символічною назвою «Пункт незламності» державою розроблено комплекс заходів, які мають стати острівцем безпеки, стабільності і тепла для кожного громадянина. У сільській раді відповідно до Програми облаштовано та наразі функціонує 5 таких пунктів. Усі вони забезпечені електрогенераторами,  твердим паливом, продуктами харчування та питною водою, медикаментами, подовжувачами - де люди у разі довготривалої відсутності електроенергії, зв’язку і тепла зможуть зігрітися, випити гарячого чаю з печивом, підзарядити свої гаджети і отримати інформацію щодо ситуації в країні.

Також в 2022 році громада подала заявку на конкурс проєктів USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»)  та за результатами відбору стала його учасницею.

Даний проєкт сприяє Уряду України у просуванні та впроваджуванні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги.

Завдяки Проєкту «Говерла» у 2022 році  громада отримала майна на суму 

2242509, 31грн, а саме:

  • 10 світлодіодних акумуляторів
  • 10 коробок паперу офісного
  • 2 багатофункціональні пристрої
  • 4 ноутбуки
  • 4 антивіруси
  • 4 ліцензійні програми
  • 4 картриджи
  • 40 мережевих фільтрів (3м та 5м)
  • 20 подовжувачів на котушці (20м та 50м)
  • 10 ланцюгових пил
  • 5 бензорізів
  • 5 бензинових генераторів
  • 100 вогнегасників
  • 1 мотопомпа для брудної води
  • 1 плаваюча мотопомпа
  • Набір рятувальних інструментів з зарядним акумулятором  (різак, розтискач, домкрат)
  • 10 комплектів одягу пожежного (куртка+штани)
  • 10 пар чобіт пожежного
  • 10 підшоломників пожежного
  • 10 захисних шоломів пожежного
  • 10 пар рукавиць пожежного

 

Підводячи підсумки нашої роботи, можна сказати, що серед багатьох значних перемог нашої держави у боротьбі з окупантом, ми маємо і свої маленькі перемоги у плані розвитку своєї території. Але цього всього не було б, якби не наші мужні захисники, які нині стоять на захисті української державності, волі і незалежності, за що ми їм щиро дякуємо. Серед цих воїнів є і жителі Тетерівської громади, якими ми пишаємося.

Але на війні, на жаль, не обходиться без втрат. Щодень Україна втрачає найкращих синів та доньок, які віддають свої життя за вільну державу, її добробут, щасливе, мирне майбутнє своїх та наших із вами дійте. Серед цих героїв навіки закарбовані в нашій пам’яті і імена наших односельців: Олександра Шерова, Олександра Раковського, Сергія Лиманця, Віталія Шавурського, Віталія Іванова, Петра Кирильчука, В’ячеслава Кауркіна, Сергія Світельськогоякі полягли на полі бою за нашу з вами свободу. Вічна та світла пам’ять Героям!

 

ПІДСУМКИ ВИКОНАННЯ ДОХІДНОЇ ЧАСТИНИ  ЗАГАЛЬНОГО ФОНДУ

Особливістю мобілізації коштів до  бюджету Тетерівської сільської ради у 2022році  є нестабільність економічної  ситуації в країні, через  збройну агресію   та повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, економіка України функціонує в умовах безпрецедентних викликів. Масштаби руйнування в Україні важко переоцінити. Багато підприємств призупинили свою роботу або через безпосередню військову загрозу, або через заблокований доступ до ринків збуту чи сировини. На цьому фоні відбувається кардинальна зміна не лише системи міжгалузевих зв’язків, а й структури економіки в цілому. Агресор не припиняє завдавати нищівні удари по всій  інфраструктурі, виснажуючи  економіку  країни.

За результатами 2022 року можна сказати, що немає жодної галузі, яка б не зазнала втрат від російської агресії.

З перших днів війни були порушені логістичні ланцюги, внаслідок чого, призупинено або припинено господарську діяльність підприємств та організацій як по всій Україні, так і зокрема тих, що перебувають на території сільської ради, що в свою чергу призвело до різкого спаду сплати податків,  як до державного так і до місцевого бюджетів.

Зокрема, свою діяльність на території громади призупинили такі бюджетоутворюючі суб’єкти господарювання, як  КП ЖОЛСЦРЗ "ДЕНИШІ", ТОВ "ТРИГІРСЬКИЙ МАЄТОК", ТОВ ФАБРИКА КЛАСУМ, ТОВ "ДИВО -ГРАН", зменшили видобувну потужність гранкар’єри, внаслідок чого, втрати до бюджету в порівнянні з 2021роком по таких  платниках склали орієнтовно 9,0млн.грн.           

З метою послаблення податкового тиску на платників податків в умовах воєнного стану,  Законом України від 15.03.2022 за  №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» було внесено зміни до розділу ХХ «Перехідні положення», а саме:

встановлено нульову ставку акцизного податку на вироблене та ввезене на митну територію України пальне;

встановлено автоматичне зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів відповідно до часток, що визначаються щомісячно, як співвідношення вартості реалізованих тютюнових виробів на відповідній території за звітний місяць до загальної вартості реалізованих тютюнових виробів за звітний місяць в цілому по Україні;

надано право платниками єдиного податку першої та другої групи не сплачувати єдиний податок, а платникам єдиного податку третьої групи сплачувати єдиний податок за зниженою ставкою у розмірі 2 відсотки.

Також, тимчасово, законодавчо дозволено не нараховувати та не сплачувати податок на нерухоме майно в частині земельного податку та на майно відмінне від земельного податку на територіях визначених КМУ. Фактично такий перелік було визначено постановою КМУ від 06.12.2022року за №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (набрала чинності з 27.12.2022року).

Після первинного шоку у перші місяці війни, починаючи з квітня 2022року спостерігається поступове відновлення економічної активності.

З метою забезпечення належного функціонування економіки, а також наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових платежів  було поновлено ставки  акцизу на пальне  відповідно до Закону  України  «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного,  надзвичайного стану»  від 21.09.2022 за №2618-IX (набрав чинності 30.09.2022 ).

Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні за 12 місяців  2022року до загального фонду Тетерівської сільської ради   надійшло податків, збopiв та обов’язкових платежів у cyмі 53976,2 тис.грн., що на 1557,3 тис.грн. більше  від  уточненого плану (52418,9 тис.грн.), виконання   прогнозних показників складає 102,97%.

В порівнянні із відповідним періодом 2021року  надходження збільшились  на 3738,5 тис.грн.  (фактичні надходження за  2021р складали  50237,7тис.грн).

  Податкові надходження до бюджету громади в більшій частині складаються з надходжень податку на доходи фізичних oci6, який у структурі доходів загального фонду займає 44,3%., єдиний податок – 11,6%, акцизний податок – 1,9%. 

 

Виконання видаткової частини бюджету Тетерівської сільської територіальної громади

Планові показники видаткової частини бюджету Тетерівської ТГ затверджено у сумі 91683,5тис. грн, в тому числі по загальному фонду                              90174,5тис. грн та спеціальному фонду –  1509,0тис. грн. Виконання бюджету Тетерівської ТГ за 2022 рік становить 85557,0тис. грн, в тому числі по загальному фонду –82568,2тис. грн, та спеціальному фонду –2988,8тис. грн.

Відповідно до планових показників, затверджених Тетерівською сільською радою, виконання загального фонду складає 91,6%, виконання спеціального фонду складає 198,1%.

Зрозіміло, що основною метою було забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери та життєвонеобхідних потреб жителів громади у період дії воєнного стану, тому найбільше зростання видатків у номінальному вираженні відбулося за такими напрямами:

Державне управління – на 3477,0тис.грн або на 21%

Соціальний захист та соціальне забезпечення – на 530,4тис.грн. або на 16,5%

Міжбюджетні трансферти – на 1145,0тис.грн. або на 248 %

Економічна діяльність– на  377,5тис. грн, або на 51 %.

Найвищі показники виконання річного плану досягнуто за видатками на державне управління (97,7%); Економічна діяльність (100%); Інша діяльність (97,7%).

Дебіторська та кредиторська заборгованість

Станом на 01.01.2023 року по бюджету громади рахується кредиторська заборгованість в сумі 72,0тис.грн., яка виникла у зв'язку із не проведенням платежів органами Держказначейства.

Дебіторська заборгованість станом на 01.01.2023 відсутня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь