Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Садиба Терещенків

Дата: 12.10.2018 09:18
Кількість переглядів: 4294

Садиба побудована за проектом архітектора Павла Голандського наприкінці XIX (за іншими даними - на початку XX) століття за новітніми для того часу технологіями: використовували бетон та червону цеглу, фігурні елементи виконували штукатуркою по цеглі.

Місце розташування: Житомирський р-н, с.Дениші

Координати: 50.205481, 28.412409

Маєток оповитий безліччю легенд та таємниць. За однією - на його підлозі був своєрідний “акваріум”: під скляною підлогою плавали коропи. За другою - підлогу було вимощено золотими монетами, та щоб не ходити по імператорському обличчю, зображеному на монетах, їх ставили на ребро. За третьою - біля маєтку була цукрова гірка з якої, ніби по снігу, каталися на санях.

До 1917 року маєтком опікувалась вдова Федора Терещенка Наталія. Після революції він був розграбований та поступово знищений.

Маєток був двоповерховим, прикрашений ліпниною з рослинних орнаментів та античними колонами. З обох боків від центрального входу збереглися барельєфи з немовлятами-музикантами, які грають на цитрі і розі. Ліпнина у вигляді квіткових гірлянд прикрашає другий поверх парадного входу. У самому центрі над вікном - стилізована голова хижої тварини.

Біля маєтку залишились руїни допоміжних споруд та фонтану.

Поруч із Садибою Терещенків варто відвідати Тригірський Преображенський монастир (XVI ст.), 500-літні дуби-велетні, скеледром у с.Дениші, Костел бл. Владислава з Гельньова у с.Корчак.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь