Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Ожеледиця! - декілька корисних порад

Дата: 14.12.2020 11:25
Кількість переглядів: 2768

Фото без опису

Щорічно лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали у період ожеледиці. Пропонуємо прості рекомендації, як уберегтися від травм.

Перед виходом із будинку

Прикріпіть на каблук шматок поролону за розмірами каблука або лейкопластир; лейкопластир чи ізоляційну стрічку наклейте на суху підошву і каблук (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один – два дні вистачає); натріть наждаковим папером підошву перед виходом; намажте на підошву клей типу “Момент” та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.

Кращим в умовах ожеледиці є взуття на підошвах з мікропористої гуми чи іншої м’якої основи без високих каблуків. Людям похилого віку краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Пам’ятайте, що дві третини травм люди старше 60 років одержують при падінні.

Як зменшити ризик травм в ожеледицю

Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте з будинку поволі. При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися.

Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.

Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки, особливо в період танення льоду та снігу.

Небезпечними є прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало.

Падаючи, відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, суглобах, нудоту, утворилися пухлини, – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь