Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ’ЯТКА ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ

Дата: 17.03.2024 12:59
Кількість переглядів: 1224

Фото без описуЗа даними ДСНС, у 2022 році  вогонь знищив понад 19 тисяч гектарів екосистем. 

На Житомирщині пожежа зруйнувала десятки домівок. Значно швидше спалити траву, ніж прибрати її, правда? Для декого паління  —  економія ресурсів та часу. Найгірше, що це стало звичкою, а переконати у шкідливості таких дій -  майже нереально.

Серед людей поширена думка, що спалювання трави допоможе поліпшити стан ґрунту. Ти, мабуть, чув / чула: “Палю, аби молода трава проростала”. Напевно, у кожного є сусіди, які вважають, що спалювання “прогріває землю”, а попіл -  це  добриво.

Чим це небезпечно.

Унаслідок горіння в атмосферу виділяються небезпечні речовини. Це є загрозою для всіх, а особливо для тих людей, які мають бронхіт, астму чи риніт. Проте палії таки в дечому мають рацію: горіння справді впливає на ґрунт, щоправда, знижуючи його родючість та сприяючи поширенню шкідників.“Від паління трави, крім викиду шкідливих бензольних та інших сполук, ще й помітно збільшується кількість комах-шкідників. Багато дерев не здатні відновитися і стають розсадниками вусачів та інших комах, які харчуються деревиною”.Страждають рідкісні види рослин, які й так дають мало життєздатного насіння. Пожежа в період цвітіння-плодоношення означає, що цього року вони не дадуть потомства.

У мережі можна побачити моторошні світлини постраждалих у вогні тварин. Через паління сухостою деякі види тварин помирають, щойно народившись.

“Тварини є вразливими під час гніздування й вигодовування малят. Комахи, які не літають, потерпають від пожеж незалежно від періоду. Якщо під час пожежі вони не встигають сховатись під землю, то гинуть.”

 Начувайтесь, палії! Штрафи підвищили

Якщо пожежі не лякають, то, може, посилена відповідальність матиме вплив? Віднедавна в Україні штрафи помітно зросли.

Так, за знищення й пошкодження рослинності штраф збільшили у 18 разів — від 5 100 грн до 91 800. Максимальний штраф сягнув 153 000 гривень.

 Навіть знаючи про заборони, люди не розуміють, чому їм не можна щось робити на власній території.

Але повітря не приватна власність, правда?
Як тільки бачиш, що палять траву, одразу телефонуй 101 або 102. 

На місці паління патрульні мають скласти протокол  про адміністративне правопорушення. Ти можеш і маєш право сфотографувати протокол. Було б добре, якби його підписали свідки.  Упродовж 3 днів поліція має передати цей протокол до адмінкомісії, яка своєю чергою повинна розглянути справу та призначити штраф. Розгляд має тривати не більше, ніж 15 днів.

 

У кожному районі є інспектор із благоустрою території. До нього можна звертатися, якщо є будь-яке порушення чинного законодавства. У межах своїх повноважень він може здійснювати перевірку і має право складати протокол про адміністративне порушення. 

Компостуй! Дай людям подихати

Великі території з травою, що потребують фізичного ресурсу,  —  це важко, але ж не палити через це все довкола. Є альтернатива — компостування (виготовлення органічного добрива ). 

Компостування не шкодить довкіллю та дасть змогу суттєво зменшити кількість відходів, які зазвичай спалюють. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь