Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпочалося громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку Тетерівської громади

Дата: 20.12.2023 13:19
Кількість переглядів: 143

Фото без описуЗ 18 грудня 2023 року в Тетерівській громаді розпочалося громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку громади на період до 2027 року. Наступного дня, 19 грудня, в приміщенні будинку культури с.Тетерівка пройшло громадське слухання (обговорення) проєкту Стратегії розвитку громади на період до 2027 року та Плану заходів із її реалізації.

Співорганізаторами стали громадська організація «Ендшпіль» в рамках проєкту «Підтримка стратегічного планування  розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», а також місцева громадська організація «Дитячо-юнацька спортивна школа «Фенікс».

В зустрічі взяли участь представники  бізнесу та громадськості, депутати, старости, працівники відділів Тетерівської сільської ради, сільський голова  Валентина Ільницька, а також експерт із розробки стратегій розвитку від ГО «Ендшпіль» Володимир Бойко, фахівець з партисипації проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Дмитро Лавриненко. Для тих, хто не зміг прийти, організатори забезпечили можливість підключитися до обговорення онлайн.

Презентував проєкт Стратегії розвитку Тетерівської територіальної громади Володимир Бойко. Він зупинився на причинах та методології її розробки,  наголосивши – це результат спільних зусиль робочої групи, кожного мешканця та мешканки громади, які витратили свій особистий час та долучилися до напрацювання стратегії. Спільними зусиллями – це одна із засад місцевого самоврядування,  вочевидь, застосовується під час планування. Експерт представив стратегічне бачення та напрацьовану структуру стратегії та пояснив вибір цілей і завдань, їхні взаємозв`язки. Пан Володимир зауважив: стратегія – не чарівниця, яка зробить життя чудовим. Йдеться про важливу складову організації управління, що дозволяє визначати пріоритети, раціонально використовувати наявні ресурси, залучати зовнішні. Щодо останніх, то російсько-українська війна, що спричинила до значних втрат, насамперед, людських відкрила перед Україною, кожною громадою небачені досі можливості для змін. Засіб –  насамперед, проєктна діяльність, що є основою для реалізації стратегії розвитку.  

Також учасники засідання ознайомилися з проєктом Плану заходів із реалізації стратегії розвитку громади на 2024–2027 роки, який представила спеціаліст сільської ради Людмила Бродіна. Вона розповіла про зміст кожної з проєктних ідей, що надійшли, можливі джерела фінансування та порушила питання, що потребують доопрацювання за участю всіх зацікавлених сторін.

Під час зустрічі учасники внесли свої зауваження та пропозиції стосовно можливості залучення додаткових коштів для реалізації проєктів Плану заходів із реалізації стратегії. Пропонувалося звернути більше уваги на проєкти, що спрямовані на стимулювання економічної активності жителів, отже – й збільшення дохідної частини сільського бюджету. Адже саме завдяки їм реалізуються проєкти, що передбачають видатки на освіту, медицину, спорт, інженерну інфраструктуру...  

Сільський голова Валентина Ільницька підкреслила важливість залучення активних молодих людей до розвитку громади, адже саме молодь здатна стати тією рушійною силою, яка об’єднавшись зможе запропонувати та реалізувати власні проєктні ідеї. Зі своєї сторони громада має їх в цьому підтримати та створити умови для реалізації.

Нагадуємо, що громадське обговорення проходитиме до 18 січня 2024 року включно, тож запрошуємо подавати свої пропозиції.

Розробка Стратегії розвитку громади розпочалася в серпні 2023 року та здійснюється експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проекту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненсько, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь