Тетерівська об'єднана територіальна громада
Житомирська обл. Житомирський р-н.
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Презентація першого для Тетерівської громади звіту про стратегічну екологічну оцінку

Дата: 26.01.2024 15:17
Кількість переглядів: 253

Результати громадського обговорення проєкту стратегії розвитку громади, плану заходів із її реалізації та звіт про їхню стратегічну екологічну оцінку перебували в центрі уваги під час зустрічі робочої групи та представників громадськості Тетерівської громади 24 січня цього року.

На початку спеціаліст сільської ради Людмила Бродіна ознайомила присутніх із пропозиціями, що надійшли в період з 18 грудня 2023 року по 18 січня 2024 року. Переважно вони стосувалися плану заходів із реалізації стратегії. В підсумку через відсутність проєктних ідей одне завдання стратегії («Стимулювати розвитку спортивних клубів як громадських об`єднань, їх ініціативи») було знято з розгляду, натомість інше («Сприяти відновленню ментального здоров'я мешканців та мешканок») додано. Щодо проєктних ідей – від трьох довелося відмовитися, натомість учасники зібрання погодили 7 нових концептів проєктів. Серед них – розробка Комплексного плану просторового розвитку території, створення STEM-лабораторії, медіатеки, розробка проєкту Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату…

Фото без опису

Основна частина засідання проходила у форматі громадських слухань та присвячувалася проєкту звіту про стратегічну екологічну оцінку проєкту Стратегії розвитку Тетерівської сільської територіальної громади на період до 2027 року та плану заходів із реалізації на 2024–2027 роки. Презентував зазначений Звіт Володимир Бойко – експерт  проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що здійснюється ГО «Ендшпіль».

Стратегічна екологічна оцінка (СЕО) – це процедура визначення, опису та оцінювання можливих негативних наслідків виконання та реалізації документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров'я населення, виправданих альтернатив, розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків, яка включає визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, складання звіту про СЕО, результатів громадського обговорення та консультацій, інформування про затвердження документа державного планування.

Фото без описуЕксперт ознайомив учасників зібрання з вимогами українського законодавства стосовно СЕО та наголосив на необхідності здійснення такої процедури та підготовки відповідних звітів для всіх документів, що підлягають затвердженню органами місцевого самоврядування. Серед них не лише стратегії, а й програми соціально-економічного розвитку, низка галузевих програм, інвестиційні програми, містобудівна документація… Причому СЕО робиться в процесі розробки проєктів документів із тим, аби забезпечити інтегрування екологічних вимог до їх текстів та участь громадськості. Тож перше СЕО для Тетерівської сільської ради – це важливий крок в її розвитку як органу управління. З 19 травня минулого року змінилося й законодавство – тепер за непроведення СЕО держава передбачила юридична відповідальність.  

Присутні ознайомилися з вимогами до складання та структурою звіту про стратегічну екологічну оцінку проєктів стратегії розвитку та її ПЗР. Доповідач розповів про основні спостереження, що виникли в процесі роботи, продемонстрував наявні матеріали та напрацьовані пропозиції для пом`якшення впливу реалізації стратегії на довкілля. Окремо він зупинився на реалізації вимог щодо вільного доступу до інформації під час проведення СЕО, залучення громадськості, засобів та способів надання пропозиції, в тому числі – безпосередньо через Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки. Або ж – до сільської ради для наступного узагальнення, опрацювання та можливого врахування.

Фото без описуНагадуємо, що звіт про стратегічну екологічну оприлюднено в Єдиному реєстрі державної стратегічної екологічної оцінки 22 січня 2024 року https://eco.gov.ua/registers/yedynyi-reiestr-stratehichnoi-ekolohichnoi-otsinky (вхід за електронним цифровим підпис) та на сайті громади https://teterivska-gromada.gov.ua/news/1705925338/. Громадське обговорення щодо звіту триватиме до 20 лютого 2024 року включно.

Розробка Стратегії розвитку громади здійснюється  експертною підтримкою громадської організації «Ендшпіль» в рамках її проекту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», що став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей захід не обов’язково відображає погляди USAID та уряду США.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь